Az alternatív bőrök tényleg jót tesznek a bolygónak?

2019. szeptember 20. by Rigó Ági

Nyakunkon a bőrdzseki szezon, és amúgy is, idén ősszel óriási divat a bőr, legyen az felső, szoknya, vagy nadrág. De megelégedhetünk azzal, ha a címke szerint vegán bőrből készült holmit veszünk?

lead190920.png

A nagy fenntarthatósági hype-ban könnyű bedőlni a marketing szövegnek. Az, hogy egy bőr “vegán”, rendkívül jól hangzik, de vajon közelebbről nézve is akkora királyság?

Vannak márkák, akik elvi meggyőződésből már nagyon régen nem használnak állati eredetű bőröket, és szuper alternatívákat fejlesztettek ki helyette. A legjobb példa a Stella McCartney, ugyanis a divatház luxusmárkák közt úttörő szerepet vállalva, 2001-es alapítása óta nem használ állati eredetű bőrt, szőrmét és tollakat. Sikeresen bizonyították, hogy akár luxus minőségű műbőr (vagy szőrme, stb.) is létezik, ezzel más márkák számára is elvárássá tették ezek bevezetését. Sőt, az általuk használt, újrahasznosított poliészterből készült műbőr 24-szer kisebb ökológiai lábnyomot hagy, mint a brazil marhabőr. De mire elég az a 24-szer kevesebb? És vajon minden alternatív bőr jót tesz a környezetnek?

190920veganbor.png

A 2019. őszi-téli kollekciókban is hangsúlyos a bőr (Loewe, Chloé, Bottega Veneta, Rejina Pyo)

Nincs egyszerű válasz

A Stella McCartney a brazil marhabőrt vette “mértékegységének”, de valójában a világ számos táján, különböző körülmények közt nevelnek állatokat (minő meglepetés), ami ennek megfelelően különböző mértékű terhelést jelent a környezet számára. Aztán az sem mindegy, hogy milyen anyagokkal kezelik a bőrt. Ennél a tartós anyagnál egyébként valós opció az újrahasznosítás is, ahogy a hazai márkák közül például a Printa teszi: régi bőrkabátokat vásárolnak föl, és belőlük menő táskákat készítenek.

A kérdéskör másik oldala a műbőrre vonatkozik: miből van, ha nem bőrből? A fast fashion áruházak általában PVC-t használnak, amiről nem nehéz megmondani, hogy igencsak távol áll a fenntarthatóság fogalmától. De a kőolaj származékokon kívül kevésbé gáz természetes anyagok, vagy hulladékok felhasználásával is készülhet alternatív bőr.

Ráadásul nemcsak a gyártás körülményei határozzák meg, hogy egy anyag fenntartható vagy sem, hanem azzal is számolnunk kell, hogy életciklusa végén mi lesz a sorsa: könnyedén lebomlik, újrahasznosítható vagy egyik sem?

190920landfill.png

 

Az old school megoldások

A fast fashion márkák által használt műbőrök vagy alternatív bőrök jó eséllyel PVC-ből, akrilból, poliészterből, poliuretánból vagy nejlonból vannak, ami barátok közt sem igazán tekinthető környezetbarát megoldásnak. Előállításuk súlyosan szennyezi a környezetet, nem bomlanak le, és újrahasznosításuk sem egyszerű.

Persze itt is vannak fokozatok: a poliuretán még mindig kevésbé gáz, mint a PVC, de ettől még az is súlyosan károsítja a környezetet.

 

Van ám újdonság is!

Számos innovatív megoldás jelent meg a piacon a kőolaj származékokból készült műbőrök helyettesítésére. Élelmiszeripari melléktermékekből, hulladékokból, növényi rostokból is készülnek bőrt helyettesítő textilek, de sajnos ezek sem jelentik automatikusan azt, hogy 100%-ig fenntartható anyagokról beszélhetünk.

Egyre gyakrabban találkozni a Pinatex megnevezéssel, ami egy ananász rostokból készült anyagot jelöl. Ez eddig jól is hangzik, viszont nem feledkezhetünk meg arról a vékony réteg poliuretán alapú bevonatról, amivel megerősítik az ananász rostokból készült szövetet. Upsz.

190920ananasz.png

Az ananász mellett több növényi alapú alternatív bőr is megjelent már, például alma, gomba, falevelek, szőlő, kombucha vagy kávé felhasználásával. Sőt, magvakból is készülhet műbőr!

Mi több, folynak a kutatások, hogy laboratóriumi körülmények közt, baktériumokból készíthessünk “bőrt”. Mindez persze még sci-fi, a következő szezonokban nem valószínű, hogy baci dzsekikben szaladgálunk majd.

 

Mégis, mi lehet megoldás?

Ahogy az élet minden területén, a bőrdzsekik kérdésében sincs tökéletes megfejtés. A legtöbbünk számára nehezen nélkülözhető ruhadarabról van szó, így ha semmiképpen sem szeretnéd skippelni, akkor a legjobb megoldás a vintage, használt cuccok közt körülnézni, hiszen azzal biztosan nem terheljük tovább a környezetet.

A tudatos, ésszel folytatott vásárlás sem utolsó opció – ha van már bőrdzsekid, ne szerezz be 2-3 újabbat, mert valószínűleg tudsz élni nélkülük.

Ha pedig mégis itt az idő, hogy beszerezz egy új dzsekit, akkor a fenti szempontokat szem előtt tartva igyekezhetsz megtalálni a lehetőségeidhez és elvárásaidhoz mérten optimális megoldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr3115137268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása