7 nyári bőrápolási mítosz, amit felejts el

2019. június 21. by Rigó Ági

A tökéletesen alaptalan mítoszok meglepően gyorsan terjednek. Köszönhetjük a közösségi média ügyesen elhelyezett “megosztom” gombjainak, meg persze a lustaságunknak is, ami nagy szerepet játszik abban, hogy elhisszük az első véleményt, amit az arcunkba tolnak. Most kiderítjük, mi a helyzet a fényvédőkkel, a pattanásokkal, és a leggyakoribb tévhitekkel a bőrápolás terén.

nyariborapmitoszok_190621.png

1. Minél nagyobb az SPF, annál jobb

Bár igaz, hogy a fényvédő választás komoly dilemmák elé állít, abban biztosak lehetünk, hogy az SPF szám nem áll egyenes arányban a hatékonysággal. Valójában már a 15-ös faktor is blokkolja az UVB sugarak 93%-át, a 30-as pedig nem tolja sokkal feljebb a védelmet, mindössze 97%-ra emeli azt. Ezek után sejthető, hogy az 50-es és 100-as SPF mennyi különbséget jelent…

A faktorszámnál fontosabb, hogy széles spektrumú terméket válasszunk, ami nemcsak az UVB, hanem az UVA sugarak ellen is védelmet jelent.

coyote190621.gif

2. Nyáron magától is zsíros a bőröm, minek az arckrém?!

Érthető, hogy nem kívánjuk a zsíros téli hidratáló krémünket a nyári melegben, de ez nem jelenti azt, hogy támogatás nélkül hagyhatjuk az arcbőrt. Érdemes könnyed, vizes arcápolót keresni, ami továbbra is megadja a szükséges táplálást a bőrnek, és szabályozza a faggyútermelést.

 

3. A kókuszzsír a legjobb hidratáló

A kókuszzsír nagyot ment az utóbbi években, tulajdonképpen mindenre jó: ápolja a bőrt, egészségessé teszi hajat, a legjobb, amivel főzhetünk, satöbbi, satöbbi. A jó PR azonban kevés, ugyanis ha közelebbről megvizsgáljuk ezt a csodaszert, kiderül, hogy nem mindig a legjobb választás. Mivel szobahőmérsékleten szilárd állagú, könnyen eltömíti a pórusokat, ami pedig pattanásokhoz vezethet. Helyette érdemes kipróbálni az argán olajat, ami szintén természetes, növényi eredetű termék, és kifejezetten jó érzékeny, vagy pattanásra hajlamos bőrre.

skincare190621.gif

4. Nyáron felejtsd el a retinolt

Imádjuk az új és fancy hatóanyagokat, de számtalan szabályt kell betartani velük kapcsolatban.

Való igaz, hogy a retinol használata rövid távon fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért is ajánlott ősszel vagy télen kezdeni a használatát. Azonban egy pár hónap után a bőr újra normál reakcióval válaszol az UV sugarakra, így nem nagyobb a károsodás veszélye. Hogy miért ajánlott mégis este használni a retinol tartalmú kencéket? Azért, mert ezt a vegyületet a napfény igen gyorsan lebontja, így kevésbé lesz hatékony, ha reggel használjuk.

 

5. Ha vízzel permetezed az arcod, hidratált marad

Ennél nagyobb csacskaságot kitalálni is nehéz lenne! Ahogy az apró vízcseppek elpárolognak, viszik magukkal a bőr felsőbb rétegeiben raktározott vizet is, így a végén szárazabb lesz a bőröd, mint előtte.

Persze tény, hogy a nagy hőségben kifejezetten jól esik egy kis frissítő spray, de érdemes olyan terméket választani, ami a vízen túl olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek valóban hidratálnak.

vizes190621.gif

6. A kávézaccből készült arcradír királyság

Valójában a kávézaccból, házilag készített bőrradír nagyon is klassz dolog, ugyanis serkenti a vérkeringést és felveszi a harcot a narancsbőrrel szemben. Az arcunk azonban egy fokkal érzékenyebb, így a kávé túl agresszív erre a területre.

 

7. Felhős időben nem kell fényvédő

Attól még, hogy felhős időben nem pirulsz 5 perc alatt homár színűre, a káros sugarak egy része áthatol a felhőkön, és alig várja, hogy lecsapjon a bőrödre. Nem érdemes spórolni azzal a minimális mennyiségű naptejjel, amit így megtakaríthatsz, arról nem is beszélve, hogy mi van, ha a felhők eltűnnek, és kisüt a nap?

sunscreen190621.gif

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr414905506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása