Ikonikus sneaker tért vissza a ‘90-es évekből

2019. augusztus 04. by Rigó Ági

A divatvilág olyannyira a ‘90-es évek megszállottja, hogy minden menő, ami abból az évtizedből származik. Ami viszont valóban különlegessé tette az adidas Originals budapesti Ozweego launch party-ját az az, hogy az augusztus 8-i világpremier előtt egy héttel mutatkozott be a sneaker a Footshopban.

2.jpg

Manapság minden hasít, ami a ‘90-es évekből származik. Nosztalgikusan gondolunk arra az évtizedre, amikor még minden egyszerűbbnek tűnt: nem nyomasztott a közösségi média, nem rettegtünk a globális felmelegedéstől, és a világpolitika is egy árnyalattal barátibb volt. Prosperáló gazdaság, semmi 9/11. Nem csoda, hogy az adidas Originals is felült a vonatra, és elővette az évtized ikonikus sneakerét, az Ozweegot. 

Amíg el nem kezdtem hordani, addig azt gyanítottam, hogy Juditnak igaza van, és a Stockholm szindróma miatt kezdtem megkedvelni ezt a cipőt. Maximálisan kimeríti az "olyan csúnya, hogy már szép" fogalmát. A kipróbálás viszont sokat hozzátett az Ozweego megítélésemhez, mert kiderült, hogy amellett, hogy bombabiztosan kényelmes cipő, nem is olyan nehéz hozzá ruhákat kombinálni.

 

Az Ozweego örökség

Az első Ozweego cipő a ‘90-es évek közepén jelent meg, és gyors sikere miatt évente újabb és újabb formában került az üzletekbe. Az évtized végére eljutottunk az Ozweego 4-ig, ami az elődök minden jó tulajdonságát ötvözte, de aztán valahogy elakadt a sorozat. 2013-ig kellett várni, hogy az Ozweego újra terítékre kerüljön, ezúttal azonban egy löket high fashionnel, amit Raf Simonsnak köszönhettünk.

Raf Simons nevéhez fűződik a grunge újra divatossá hype-olása, de ez a cipő bizonyítja, hogy a tervező mindenhonnan merített ihletet a ‘90-es évekből. Azzal pedig, hogy visszahozta a köztudatba az Ozweegot, újra népszerűvé tette a chunky sneaker trendet.

1_11.jpg

Az 1998-as Ozweego 3 ihlette a 2019-es változatot

 

'90-es évek dizájn, 2019-es technológia

2019 nyarán az adidas Originals új fejezetet nyit az Ozweego sztorijában. Hűen az első számú inspirációt jelentő Ozweego 3-hoz, ezen a modellen is fontos szerepet kap a gyöngyvászon, a hasított bőr és a TPU, és a színek is a '90-es éveket idézik.

A ‘90-es években számos változatban gyártott Ozweego modellek a végsőkig vitték a hiper-futurisztikus cipő dizájn lehetőségeit. A mai, újragondolt sziluetthez az adidas első sorban a street kultúrában is népszerűvé vált, 1998-ban megjelent Ozweego 3 futócipőből merített ihletet. A sziluett legfrissebb változatában az adiPRENE és az adiPRENE+ felel a kényelemért.

 

A művészet sem maradhatott ki a buliból

Az adidas Originals kiemelt partnereként, és Budapest legmenőbb sneaker szaküzleteként a Footshop adott helyet az Ozweego bemutató eseményének. Hogy mit keres egy világpremier egy héttel korábban Budapesten? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a hivatalos drop dátum a Sziget fesztivál idejére esik, azt pedig senki nem akarhatta, hogy a két esemény ütközzön.

Az alkalomra a Footshop Art Space is Ozweego dekorációt kapott: a fotóanyag a '90-es évek stílusát és a mai streetwear divatot helyezi szembe.

 

Az adidas Originals OZWEEGO 2019. augusztus 8-tól kapható a Footshop Kristóf téri üzletében, illetve a webshopon 37.990 Ft-os áron.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr8614995288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása