Ezek a szénhidrátok a barátaid, ha diétázol

2019. július 09. by JuditSipos

És akkor, is ha nem! Nem minden szénhidrát ördögtől való, és igenis szüksége van rá a szervezetednek. Gyorsan felhasználható energia, segít a koncentrálásban, és sok más egyéb haszna is van.

untitled_design_1.png

A csapból is az folyik, hogy a szénhidrát rossz, ördögtől való, gonoszabb, mint egy harmadik világbeli diktátor, sőt, talán még a szívószálnál is károsabb. Való igaz, hogy nem árt okosan bánni vele, de a teljes megvonás sem működik (megpróbáltam, nem lett jó vége). Mint ahogy az egészséges életmód esetében oly sok esetben, a szénhidrátok esetében is a mértékletesség és a minőség a kulcs. De milyen szénhidrátot fogyasszunk? Az alábbiakban felsorolok 5 fajtát, amit mértékkel egész nyugodtan fogyassz.

1. Teljes kiőrlésű kenyér és tészta

screenshot_2019-07-09_10_00_24.png

Nem mindenkinek jó a gluténmentes étkezés, a teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek tele vannak rosttal, tehát kisebb mennyiség elfogyasztása után is telítettség érzeted lesz, és hosszabb ideig tart. Ez azt jelenti, hogy az energiát is hosszabb idő alatt égeted el. Szót kell még ejteni a B-vitamin tartalmáról, ami hozzásegít az egészséges anyagcseréhez, és emeli az energiaszintedet.

 

2. Hüvelyesek

screenshot_2019-07-09_10_00_33.png

A fekete babban, a csicseriborsóban, vagy a lencsében is elegendő szénhidrát van, de mellette folsavat, káliumot, magnéziumot is tartalmaznak bőséggel. Csökkentik és javítják a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Végre megjött a felmentés a féktelen humusz zabáláshoz!

 

3. Édes gyümölcsök

screenshot_2019-07-09_10_00_42.png

Ha meghallod a szót, hogy gyümölcs, nem rögtön a szénhidrát ugrik be, pedig a fruktóz is az. Szerencsére emellett tele vannak vitaminnal, rosttal, antioxidánssal, ami jóval egészségesebbé teszi a gyümölcsfogyasztást, mintha nosztalgia kiflivel tömnéd magad. Válasszunk organikus termelésből származó gyümölcsöket, hogy elkerüljük a növényvédő szerek hatását!

 

4. Sütőtök és édesburgonya

screenshot_2019-07-09_10_01_01.png

Nehezen helyettesítjük a krumplit, mint köretet, egész egyszerűen azért, mert állati finom. Hál'istennek van megoldás, hiszen a legtöbb krumplis ételben a fő összetevőt lehet helyettesíteni sütőtökkel vagy édesburgonyával. Mindkét zöldség rostokban és C vitaminban gazdag.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr5914931852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása