Bőrápolás 30 fölött: ezeket fontos betartani

2019. október 19. by Rigó Ági

A húszas éveimben én sem értettem, mi ez a nagy őrület az arckrémekkel. 30 fölött aztán rájöttem, hogy bizony vannak prioritások, különösen, ami a bőrápolást illeti.

191013_skincarelead.png

A 30 éves kor fölötti bőrápolás nem csak a ráncokról szól. A hormonháztartás változik, több a stressz, lassabbak a gyógyulási folyamatok, kezdődnek a pigment foltok, és jó eséllyel van egy pár apró heg is az arcunkon. Plusz a ráncok, amik rohamos sebességgel tudnak mélyülni és szaporodni. Persze a helyzet nem mindenkinél drámai, de az biztos, hogy itt az ideje foglalkozni a helyzettel.

 

1. Ne félj a sminktől

Épp eleget hallottuk nagyanyáinktól és anyáinktól, hogy a smink rossz, eltömíti a pórusokat. Nos, a tudomány mai állása szerint ez nem feltétlenül igaz, és ha egyébként rendesen lemossuk az alapozót, akkor a pozitív hatásai lesznek többségben. Fontos, hogy jó minőségű alapozót válasszunk, amiben van fényvédő is. Nem baj, ha megcélozzuk vele (is) a problémát: hidratáló, anti-aging megoldások tucatjával állnak rendelkezésre minden árkategóriában.

 

2. A nyak és a dekoltázs

Szuper, ha az arcunkat megfelelően ápoljuk, de nem szabad megfeledkezni a nyak és a dekoltázs érzékeny bőréről sem. Kezdetnek elég, ha a szérumozást/krémezést nem hagyjuk abba az állkapocs csontnál, és a maradék terméket lejjebb visszük. Ha pedig komolyabban szükséges foglalkozni a kérdéssel, ezekre a területekre kifejlesztett kencét is találhatunk.

 

3. A szemránckrém is legyen a rutin része

Nem magas matematika megállapítani, hogy a szemünk környékén más a bőr, mint az arc többi részén. Innentől kezdve az sem meglepő, hogy ezen a területen más terméket érdemes használni. Amit viszont nem mindenki tud, hogy a szemkörnyék ápolók is irritálhatják a szemet, így vigyázni kell arra, hogy ne kenjük túl közel a pillákhoz.

 

 

4. Rendes tisztítás nélkül mit sem ér az egész

Húszévesen jó, ha az eszedbe jutott, hogy letöröld a sminket egy nagyobb buli után, igaz? Ez a szokás nemcsak a bőrödnek nem jó, hanem a sminklemosó kendők még a környezetnek sem használnak, így rögtön két okunk is van búcsút inteni nekik.

Bőrtípustól függően számos opció áll rendelkezésre a tisztításra a lemosó tejektől a habzó arclemosókig. Azt is megfontolhatod, hogy erre a célra beújíts egy csúcstechnikás kütyüt. A lényeg, hogy találd meg azt, ami a legjobban esik a bőrödnek.

 

5. A retinol a legjobb barátod

A fényvédelem mellett a legjobb, amit tehetünk a bőrünkkel, az a retinol bevezetése a bőrápolási rutinunkba. Azon kevés hatóanyagok közé tartozik, amelyekről több évtizednyi kutatás bizonyítja, hogy hatékonyan lép fel a ráncok ellen és javítja a bőr állapotát.

Ajánlott kis koncentrációban kezdeni, aztán ahogy a bőr hozzászokik, emelhető az adag. Ha még az óvatos használatra is érzékenyen reagál a bőr, akkor érdemes kipróbálni a retinol növényi alternatíváját, a bakuchiolt.

 

6. A reggeli és esti rutin nem ugyanaz

Más hatások érik a bőrt napközben, és más történik vele éjszaka. Így aztán logikus, hogy az arcápolásban is jó, ha különbséget teszünk, és nem ész nélkül kenjük magunkra ugyanazt a terméket.

Reggelente koncentráljunk a védelemre antioxidánsokkal és széles spektrumú fényvédővel. Este pedig fiatalodhatunk retinollal, peptidekkel és kémiai hámlasztóval, illetve egy tápláló éjszakai krémmel.

A reggeli és esti rutin arra is lehetőséget nyújt, hogy egymással amúgy nem jól működő hatóanyagokat külön-külön használjunk.

 

7. Kellő alvás nélkül nem érsz semmit

Mint oly sok más területen, bőrünk egészsége miatt is ügyelni kell az elegendő alvásra. A bőr ilyenkor regenerálódik, így nem mindegy, mennyi időt adunk neki erre a folyamatra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr9115220758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása