Vitaminok, amiket nyáron is érdemes szedned

2019. július 08. by orsolyasziklai

Az, hogy nyár van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy elegendő vitamint juttatunk a szervezetünkbe. A zöldségek és gyümölcsök gyakran ingadozó mennyiségben tartalmazzák ezeket az összetevőket, és még a napfény elől is menekülünk ebben az évszakban… miért gondolnánk, hogy ilyenkor nem kell figyelni a megfelelő vitaminok bevitelére?

fwdst_leadkep_1350x650.png

Bár nem a nyár a vitaminszedés főszezonja, mégis van néhány fontos összetevő, amit nem érdemes kihagynod a mindennapjaidból. Egészségmániásként állandó éhségem van az újabbnál újabb információkra, kutatási eredményekre, ajánlásokra és csodaszerekre.

Azt azonban a saját káromon tanultam meg, hogy nem érdemes rögtön az első szóra ugrani, és megvenni egy újabb növényi étrend kiegészítőt, ami azt hirdeti, hogy legyűri a fáradtságot, és egyébként mindenre is jó.

Most úgy gondoltam, megosztom veletek a sokéves kísérletezés és utánajárás eredményeit. Íme, az a négy hatóanyag, ami bizonyítottan hatásos, és segít egy egészségesebb élet elérésében.

 

D-vitamin

Szinte napi szinten találkozom új kutatási eredményekkel, amik a D-vitamin egyértelműen pozitív hatásait emelik ki. Azt mindenki tudja, hogy a D-vitamint a napfény hatására termeli a szervezetünk, egészen pontosan a bőrünk. Viszont a magas UV sugárzás miatt hajlamosak vagyunk nyáron is kevesebbet a szabadban tartózkodni, ráadásul ezt is napvédő krémek használata mellett tesszük. Így már talán nem annyira meglepő tény, hogy a lakosság nagy része különböző fokú D-vitamin hiányban szenved. Igen, még nyáron is.

A D-vitamin segíti a csontok egészségét, lerövidíti a megfázásos időszakot, erősíti az immunrendszert, hiánya esetén magasabb az allergiás reakciók valószínűsége és nem utolsó sorban, a rák megelőzésében is nagy szerepet játszik.
3_4.png

 

B-vitaminok

A B-vitaminról már biztosan mindenki hallott, arról viszont valószínűleg kevesebben, hogy hányféle B-vitamin is létezik: B1, B2, B5, B6, B7, B9 és B12. Ne ijedj meg rögtön, általában egy multivitaminban ezek közül mind, vagy legalábbis a nagy részük megvan. Közülük számomra, és a szervezetem számára kettő különösen fontos. Ezek a B9 vitamin, amit folsavként is ismerhetsz, illetve a B12 -vitamin.
A folsav, bármennyire is fáj ezt leírni, szinte mindenre jó. Csökkentheted vele többek között a magas vérnyomás, a szívroham, az allergiák, az asztma kialakulásának az esélyét. Enyhíti a szorongást, a depressziós tüneteket, javítja a látást és a tüdő működését is.

A B12-vitamin hiányának tünetei a következők: depresszió, rossz kedv, memóriazavarok, kimerültség, étvágytalanság. Ha tehát ezeket tapasztalod magadon, érdemes beruházni egy komplex B-vitaminos készítményre.
2_5.png

 

Szelén

A szelén nőknek különösen fontos hatóanyag. Ha kevés van belőle a szervezetedben, akkor vérszegénység, fáradtság és pajzsmirigy-alulműködés is felléphet. Újabb kutatások felfedeztek kapcsolatot az Alzheimer és Parkinson-kór kialakulása és a szelénhiány között is.

 

C-vitamin

A C-vitamin talán a legismertebb, legalapvetőbb vitamin, amihez mindenki nyúl, ha télen eléri valamilyen megfázásos betegség. Azt viszont, én is csak mostanában fedeztem fel, hogy a tavaszi-nyári időszakban oly sokakat érintő szénanáthára, allergiára is hatásos. Ez a hatóanyag ugyanis természetes antihisztamin, ami segít felvenni a harcot az allergiás reakció esetén szervezetünkben túltermelődő hisztaminokkal szemben.

1_5.png

A felsorolt vitaminokat és ásványi anyagokat én kisebb-rövidebb megszakításokkal, de egész évben szedem, főleg, hogy sajnos manapság szinte lehetetlen annyi zöldséget és gyümölcsöt enni, ami fedezné a vitaminszükségleteket. Fontos azonban odafigyelni rá, hogy bár természetes hatóanyagok, ezekből is túl lehet adagolni magunkat, úgyhogy csak okosan a tablettaszedéssel!

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr4114931802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása