Így küzdj meg a másnaposággal a szakértők szerint

2019. július 30. by JuditSipos

A lelkünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy nincs gyógymód, és ez sajnos jelenleg igaz is. Mit csinálj, ha mégis megtörtént a rettenet, és egy fesztiválos este után nehéz a kelés, pedig hetijegyed van? Ultimate megoldás nem létezik, de vannak trükkök, amivel átvészelheted a napot.

A táplálkozási szakember szerint

A másnaposság túlélésének fő szempontja, hogy a májadat, gyomorodat és a lelki állapotodat minél előbb hozd rendbe, amihez a táplákozás tudomány szerint a legrövidebb út a következő:

  1. Növeld a zöldség és gyümölcs bevitelt különös tekintettel a zöldleves zöldségekre, csinálj egy egészséges zöldséglevest, vagy adj spenótot, fodros kelt a smoothie-dhoz. 
  2. A tested ordítani fog a szénhidrát után, de próbáld megtalálni az egyensúlyt, és vigyél be elégséges zsírt és fehérjét is.
  3. Igyál sok folyadékot, főleg vizet. A víz kimossa a méreganyagokat, ösztönzi az anyagcserét, helyreállítja a PH értéket. A sima víz mellett szuper a herbatea, a frissen facsart levek és a citrommal dúsított víz.

fwdst_posztke_p_ma_solata_1_1.png

Ki tudod zabálni magad a másnaposságból?

Nem! Attól függően, hogy mennyire érzed magad rosszul, több egészséges dolog kombinációja vezet a gyógyuláshoz, úgy mint, evés, alvás, folyadék fogyasztás, vitaminok, rostok. 

Van bármilyen készítmény, ami segíthet?

A máriatövis tartalmú készítmények szilimarint tartalmaznak. A szilibin antioxidánsok segítenek megvédeni a májat a toxinoktól és az alkohol egyéb hatásaitól. A másik segítség a glutation, ami csökkenti az acetaldehid szintet, ami tulajdonképpen felelős a másnaposság tünetei miatt. 

fwdst_posztke_p_ma_solata_4.png

Glutation kapszula - Máriatövis kapszula

A személyi edző szerint

Az alkohol által termelt méreganyagok főként a májban metabolizálódnak, de a maradékot légzés, vizelet és izzadság útján kell kiválasztani. A testmozgás ebben nagyban segítségedre lehet, de vigyázz, két élű az a kard.

Mivel a tested kiszáradt, nem képes a szénhidrátot a szokásos módon feldolgozni, a testmozgás súlyosbíthatja ezt, ami izomgörcsöket, elektrolit-egyensúlyhiányt okozhat, és növeli a sérülések kockázatát. Tök jó ötlet a mérget kiizzadni, de figyelj oda, hogy közben folyamatosan pótold az elektrolitokat. Erre kimondottan alkalmasak a gyógyszertárban kapható glükóz-elektrolit oldatok.

innopharm_ors_rehidratalo_granulatum_10x_122815_2016.jpg

Rehidratációs granulátum glükózzal és elektrolitokkal

Milyen edzést válassz másnaposan?

A kardió a legjobb edzésfajta, amit másnaposan végezhetsz. Növeli a keringést, meggyorsítja a légzést, és izzaszt, ami segíti a toxinok ürülését. Mivel az érzékelésed romolhat a másnaposság miatt, nem javasolt nehézsúlyos edzés, mivel nagyobb a sérülések kockázata.

fwdst_posztke_p_ma_solata_3_1.png

A gyógyszerész szerint

Az elején elmondtuk, hogy valószínűleg nem létezik hatásos gyógymód a másnaposság ellen. A gyógyszerészek inkább a megelőzést ajánlják, azok mellett a készítmények mellett, amit fentebb már felsoroltunk.

1. Csak annyi alkohol igyál, amennyit a szervezeted képes kezelni. (haha)

2. Minden alkoholos ital után igyál meg egy alkoholmentes üdítőt. Semmiképp ne válassz szénsavasat, mert ez meggyorsítja az alkohol felszívódását.

3. Igyál meg legalább fél liter vizet, mielőtt elalszol.

4. Egyél mielőtt iszol, szénhidrátot is!!

5. Inkább világos italokat igyál, mert azok kevésbé okoznak másnaposságot. Viszlát Bacardi-Cola, helló Gin-Tonic!

6. Ne keverd: válassz valamit, és ragaszkodj ahhoz!

7. Akkor igyál, ha utána van időd kialudni magad.

8. Tölts le egy drink appot, és kövesd nyomom, hogy mennyit ittál.

9. Hagyj szegény májadnak pihit, és ne igyál legalább a következő 48 órában!

fwdst_posztke_p_ma_solata_4_1.png

Létezik-e bármilyen csodaszer?

Nem! Legyetek nagyon óvatosak, azokkal a hirdetésekkel, amelyek gyors gyógyulást ígérnek, mert a tudomány mai állása szerint nem létezik ilyesmi. A megelőzés az egyetlen "orvosság". A WHO szerint a nők esetében heti 14 egység alkohol elfogyasztása nem okoz még 25 év múlva sem kimutatható májkárosodást, a férfiak esetében pedig 21 egység. Mit jelent ez? A nőknél 6 korsó sört, vagy 6 deci bort, vagy 7 felest. A férfiaknál 9 korsó sört, vagy 9 deci bort, vagy 10 felest. Természetesen a javaslat szerint, semmiképp nem egyben ledöntendő ez a mennyiség, mert attól ugyanúgy másnapos leszel, és heti két nap teljesen alkohol mentes napot kell tartani. Ha leosztod a maradék 5 napra a mennyiséget, akkor így néz ki.

screenshot_2019-07-30_11_15_10.png

Mi ezt egy picit sokaljuk, de ha a WHO mondja, elhisszük. 

A lényeg a lényeg, hogy óvatosan ésszel igyatok, és ne legyen szükség ezekre a gyógymódokra!

 

Ezek a 'legegészségesebb' alkoholos italok, amiket rendelhetsz a bárpultnál

Az alkohol minden idők egyik legösszetettebb témája. Egyesek szerint kis mértékben gyógyszer, mások szerint a sátán kutyája kotyvasztja egy nagy üstben. Összegyűjtöttük azokat a tételeket, amik valószínűleg nem a pokol tüzén készültek, így alkalmanként fogyaszthattok belőle. Mértéktelen vedelésre még ezeknél sem ösztönöznénk senkit.

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr5814986400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása