A Live Aidnél is menőbb koncert volt New Yorkban

2019. szeptember 30. by Rigó Ági

Rég szólt akkorát jótékonysági koncert, mint a hétvégén megrendezett Global Citizen Festival a New York-i Central Parkban.
300919_lead_global.png

A Global Citizen szervezet az ENSZ Global Goals kitűzései mentén tevékenykedik, a nemek közti egyenlőség elérése, az egészségügy fejlesztése, az oktatás javítása, és általában a szegénység legyőzése a főbb célok. A szervezet nem az egyéni adományokra hajt, hanem cégeknél, kormányoknál folytat lobbi tevékenységet, így próbálva minél nagyobb hatást elérni. A szombaton megrendezett Global Citizen Festivalra úgy lehetett eljutni, hogy a résztvevők a szervezet applikációján keresztül tettek valamely jótékony célért. Ha ez önmagában nem lenne elég újhullámos, akkor nézzük, mi minden történt a fesztiválon!

 

1. Óriás bejelentések a koncertek közti szünetekben

Azt, hogy a Global Citizen nem egy célért harcol, elég könnyű volt egyértelműsíteni: minden (mini) koncert közt valakik felsétáltak a színpadra, és bejelentették, hogy az általuk képviselt kormány vagy cég mit vállal be. Így jutott az USA és Írország jóvoltából 216 millió dollár az Education Cannot Wait szervezetnek, akik a konfliktusok és krízisek által sújtott területeken segítik a gyerekek iskoláztatását. Nigéria kormánya bejelentette, hogy 43 millió dollárt költ a helyi szennyvíz elvezetési problémák orvoslására. Mexikó “feminista külpolitikát” ígért, vagyis egyenlő esélyeket a nőknek a mexikói külpolitikai posztokon, így javítva az országban élő nők helyzetét is.

 

2. Halo és a libabőr

A One Republic mini koncertjén a saját számok mellett meglepetésként Beyoncé slágere, a Halo is felcsendült, a jelen lévő 60 ezer ember pedig az első hangtól az utolsóig Ryan Tedderrel énekelte.

 

3. A cégek sem kispályáztak

A menstruációs szegénység ellen harcolva az Always megduplázza az eddigi adományát, így 100 millió terméket ajánl fel a rászoruló fiataloknak. Ezt a Procter and Gamble elnöke jelentette be Katie Holmes-szal a színpadon.

A Citi 50 millió adag ételt ajánlott fel a No Kid Hungry szervezetnek, a Johnson & Johnson pedig az AIDS elleni küzdelmet segíti Afrikában újabb akciójával.

 

4. Alicia Keys bedobta a New York kártyát

Az énekesnő legnagyobb slágereit adta elő, és persze nem maradt ki a New York State of Mind/Empire sem.

 

5. Leonardo DiCaprio a színpadra lépett, és mindenki megőrült

Az eddigiek alapján is egyértelmű, hogy a felajánlások, a színpadra lépő támogatók és előadók szempontjából sem volt semmi az este, mégis megdöbbentő, ahogy Leonardo DiCapriót meglátva mit művelt a tömeg. Leo egyébként a klímasztrájkban részt vevő fiatalságnak mondott köszönetet.

 

6. Pharrell Williams óriási bulit csinált

Még ha Pharrell (szerintem) nem is a legnagyobb koncert arc, kétségtelen, hogy a Happy tökéletesen illett erre az eseményre.

 

7. Natalie Portman 3 betegséget is megállítana

A színésznő azt ígérte a ma 7 éves gyerekeknek, hogy mire elérik a 18. évüket, addigra az AIDS, a malária és a tuberkolózis már nem lesz probléma. Ennek érdekében a norvég kormány a helyszínen 228 millió dollárt ajánlott fel.

 

8. Rami Malek újra Freddie Mercury bőrébe bújt

A Bohemian Rhapsody sztárja felkonferálta a fesztivál utolsó fellépőjeként 1 órás mini koncertet adó Queen + Adam Lambert formációt, és megidézte Freddie Mercury szellemét.

 

9. A Queen és Adam Lambert felszántották a színpadot

A Bohemian Rhapsody mozi sikere Amerikában új szintre emelte a Queent, pedig amúgy sem volt gond a népszerűséggel. A legutóbbi turnéjukra percek alatt fogytak el a jegyek, így nem is meglepő, hogy a közönség milyen lelkesen énekelte és tapsolta végig a legnagyobb Queen slágerekből álló koncertet.

 

10. És ez még csak a kezdet

Chris Martin jelentette be, hogy a 2020-as Clobal Citizen Festival egy 5 kontinensen át tartó mega koncert lesz, olyan fellépőkkel, mint (természetesen a Coldplay), Billie Eilish, Cindy Lauper, a Metallica, Miley Cyrus, a Muse, a Red Hot Chili Peppers, Shawn Mendes és sokan mások.

További infó az adományozókról és a jövőről a Global Citizen oldalán. 

1_1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr1015183930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása