Mit tehetsz a szorongás ellen?

2019. augusztus 23. by JuditSipos

Elkezdtem nézni az Eufória című sorozatot, és rádöbbentem, hogy a szorongás mai társadalmunk egyik "csendes" gyilkosa. 

fwdst_posztke_p_ma_solata_1_2.png

Kevesen tudják, hogy a szorongás természetes velejárója az életünknek, és a normális mértékű szorongásnak (tudod, az a jófajta izgalom) megvannak a pozitív hatásai. Arra sarkall, hogy olyan dolgokat hívj elő az agyadból, amiről talán nem is tudtad, hogy létezik. Könnyedén oldod meg a lehetetlennek tűnő problémákat, és vannak emberek, akikből csak ez az érzés hozza ki a legjobbat. 

Ha viszont szorongásos megbetegedésben szenvedsz, az ellenkezőjét tapasztalod, hiszen a legalapvetőbb tevékenységekben is meggátolhat a betegség. 

A szorongás testi, érzelmi, gondolkodásbeli és viselkedéses tünetekben nyilvánulhat meg, melyek egyénileg nagyon különbözőek lehetnek. Testi megnyilvánulásnak tekinthetjük az arc kipirulását, szájszárazságot, izzadást, heves szívverést, mellkasi szorító érzést, hasmenést és vizelési ingert, a vázizomzat tartós megfeszülését. Érzelmileg furcsa, félelemhez hasonló, ideges feszültséget, szorongató érzést élhetünk át. Magatartásunk is nagyon megváltozhat ilyenkor, például rosszul alszunk, esetleg elfelejtünk dolgokat, vagy tízszer is leellenőrizzük ugyanazt. A szorongó emberre jellemző a veszéllyel/veszélyeztetettséggel kapcsolatos gondolatok megjelenése is: azonnali veszélyérzetre utalnak a pánikbetegek „rosszul leszek, infarktusom lesz” gondolatai, a hipochondriások „súlyos, ismeretlen betegségben szenvedek”, vagy a szociális fóbiások „megszégyenülök, leégek, butának tartanak” gondolatai. (semmelweis.hu)

Sokan az alkoholhoz, droghoz, különböző gyógyszerekhez nyúlnak, amik időszakosan megváltást jelentenek, de hosszútávon súlyosbítják a helyzetet. 

Mi lehet segítség?

Amellett, hogy a jóga, testmozgás, meditáció, különböző testi rutinok, napirend segít, hogy egyenesbe kerülj, legyőzd a pánikrohamokat, túltedd magad a képzelt betegségeken, magabiztosabb légy, vannak olyan láthatatlan jótevők, amiket csak a füled mögé kell dörzsölnöd, és teszik a dolgukat. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ezek az illóolajok csak kiegészítői lehetnek egy megtervezett terápiának, és nem jelentenek végső megoldást a szorongásod ellen vívott harcban. 

Levendula 

A levendula kiváló illóolaj, az illata megnyugtató, de nem stimuláló. Valójában ez az olaj az egyik legnépszerűbb adaptogén, amely arra alkalmas, hogy fokozza a stresszel és szorongással elleni szembeni ellenállóképességet. Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a levendulaolaj belélegzésével csökken a vérnyomás és a pulzus (ezzel jelezi a szervezet, hogy csökken az általános szorongás). 

Cédrusfa

Ez az olaj közvetlenül az elmét célozza. Az illat növeli a szerotonin szintjét a szervezetben (a szerotonin a "jól érzem magam" hormon, amely segít fenntartani a hangulat egyensúlyát). Az agyban a szerotonin átalakul melatoninná, amely elősegíti a jobb alvást, tehát búcsúzhatsz a nyugtalan éjszakáktól.

Jázmin

Egy 2010-es kutatás alapján azt a meglehetősen merész állítást tették, hogy a jázmin illata „ugyanolyan nyugtató, mint a Valium”. Bár további kutatásra van szükség (a teszteket egereken végezték el), az eredmények azt mutatták, hogy az olaj fokozza a gamma-aminovajsav szintjét - más néven GABA - az agyban. A GABA növekedésével egyenesen arányosan csökken szorongásérzet, és megállapították, hogy a jázmin akár ötször annyira növeli a GABA-hatást, mint a többi illat, amelyet teszteltek.

Kamilla

Igen, egy csésze kamillatea megnyugtat, de gondolkodtál már azon, hogy az illatának van ehhez köze? A Pennsylvaniai Egyetemi Orvostudományi Egyetem felderítő tanulmánya megállapította, hogy a kamillaolajnak a szorongás kezelése mellett antidepresszáns tulajdonsága is lehet. 

Bergamott

A bergamott egy citrusos illat, amelyről ismert, hogy az egyik leghatékonyabb illóolaj az idegek megnyugtatására. Egy 2011-es tajvani tanulmány megállapította, hogy a szorongásos betegséggel küzdő tanároknál, akik heti mindössze 10 percig lélegeznek illóolajat, alacsonyabb vérnyomást és pulzust jelentettek. A legjobb rész? Úgy tűnt, hogy jobban működik azoknál, akiknél magasabb a szorongás.

Szeretném újra hangsúlyozni, hogy ezek az illóolajok nem alkalmasak önmagukban a betegség kezelésére, de kiváló kiegészítői lehetnek egy terápiának. 

 

AMI MÉG ÉRDEKELHET:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forwardist.blog.hu/api/trackback/id/tr4215019234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása